Garbiarnia - Forum
Zaloguj Rejestracja FAQ Szukaj Powrót na główną stronę Garbiarni

Forum Garbiarnia Strona Główna -> Pytania i problemy -> Brak iskry
Napisz nowy temat   Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Brak iskry
PostWysłany: 29 Lipca 2019, 09:49 Odpowiedz z cytatem
beti1300
Pieszak

 
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 34
Skąd: Golub-Dobrzyń




Garbus 1303 z silnikiem AB 1300 - problem braku iskry.
Jak można sprawdzić czy z cewki wychodzi iskra/prąd na aparat zapłonowy?
Co może być przyczyną braku iskry? Sprawdzałem na różnych cewkach i na żadnej nie ma iskry na świecach. Wcześniej było z każdą cewką w porządku.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Ile jest siedem plus dwadziescia dwa? (cyfry) *
PostWysłany: 29 Lipca 2019, 11:51 Odpowiedz z cytatem
Scooty
Wymiennik Korbowodowo-Panewkowy

 
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 3636
Skąd: Krzemienica / Łańcut
1974 VW Typ 1 1303




Moze brakuje zasilania +12 ? sprawdz bezpieczniki.
Czy po przekreceniu kluczyka slychac pstykniecie elektrozaworu ?

_________________
Nigdy nie kupuj chińszczyzny (chyba że chodzi o żarcie)

http://www.garbiarnia.com/forum/garage.php?mode=view_vehicle&CID=365
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: 30 Lipca 2019, 07:43 Odpowiedz z cytatem
beti1300
Pieszak

 
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 34
Skąd: Golub-Dobrzyń




Scooty napisał:
Moze brakuje zasilania +12 ? sprawdz bezpieczniki.
Czy po przekreceniu kluczyka slychac pstykniecie elektrozaworu ?


Bezpieczniki są ok, elektrozawór muszę sprawdzić.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Ile jest siedem plus dwadziescia dwa? (cyfry) *
PostWysłany: 5 Sierpnia 2019, 13:10 Odpowiedz z cytatem
beti1300
Pieszak

 
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 34
Skąd: Golub-Dobrzyń




Scooty napisał:
Moze brakuje zasilania +12 ? sprawdz bezpieczniki.
Czy po przekreceniu kluczyka slychac pstykniecie elektrozaworu ?

Zasilanie jest, bezpieczniki OK, elektrozawór słychać pstryknięcie. Sprawdzane różne kopułki, palec rozdzielacza, przerwa na platynkach prawidłowa. A odpalić nie chce...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Ile jest siedem plus dwadziescia dwa? (cyfry) *
PostWysłany: 5 Sierpnia 2019, 14:27 Odpowiedz z cytatem
Scooty
Wymiennik Korbowodowo-Panewkowy

 
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 3636
Skąd: Krzemienica / Łańcut
1974 VW Typ 1 1303




sprawdz kabel idacy z aparatu do cewki czy moze ma zwarcie do masy.
Mierz na rozwartych stykach.

inna kwestia moze iskra jest a paliwa brak ?

Sprawdzales dodatkowa swieca na boku ?
Uszkodzony kondensator ?
Masz dobrze podlaczona cewke ?

_________________
Nigdy nie kupuj chińszczyzny (chyba że chodzi o żarcie)

http://www.garbiarnia.com/forum/garage.php?mode=view_vehicle&CID=365
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: 5 Sierpnia 2019, 21:43 Odpowiedz z cytatem
vwandal
Wyciągacz Silnika

 
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 2389
Skąd: Europa




A nie masz przypadkiem jakiegoś patenciarskiego zabezpieczenia przez odciecie zapłonu?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: 5 Sierpnia 2019, 22:11 Odpowiedz z cytatem
Scooty
Wymiennik Korbowodowo-Panewkowy

 
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 3636
Skąd: Krzemienica / Łańcut
1974 VW Typ 1 1303




Zanim zaczniemy wrozyc, niech kolega pomierzy napiecia na stykach.
Sprawdzi zwarcia o ktorych wspomnielismy.
Jestes pewny ze kabel od cewki do aparatu nie ma przerwy ?
Sprawdz tez przejscie kondensatora przez obudowe aparatu, tzn kabel.

_________________
Nigdy nie kupuj chińszczyzny (chyba że chodzi o żarcie)

http://www.garbiarnia.com/forum/garage.php?mode=view_vehicle&CID=365
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: 10 Sierpnia 2019, 06:55 Odpowiedz z cytatem
Amadeus
Zmieniacz Biegów

 
Dołączył: 03 Paź 2007
Posty: 826
Skąd: Gliwice
1972 VW Typ 1 1300




Sprawdź jeszcze aparat zapłonowy, czy nie ma luzu na trzpieniu (czy nie rusza się na boki) i czy jest na pewno dobrze wsadzony do samego końca. No i tak jak koledzy wcześniej pytali sprawdź czy jest iskra na wyjętej świecy.

_________________
Znajdź nas na facebook Smile
https://www.facebook.com/elvisvw72/
https://www.facebook.com/priscillabusvw68/
https://www.facebook.com/maciej.zawadzki.372
ŚLĄSKI KLUB MIŁOŚNIKÓW GarBusa - PUKLORZE
https://www.facebook.com/puklorzeVW/
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PostWysłany: 13 Sierpnia 2019, 11:03 Odpowiedz z cytatem
Zawa8787
Newbie

 
Dołączył: 05 Lis 2016
Posty: 14
Skąd: Jaworzno




Witam podepne sie do pytania silnik 1300ab po remoncie i dodatkowo nowe swiece, kopułka, palec, kable, kondensator, rozdzielacz po podlaczeniu wszystkiego i zalania lekko gażnika silnik odpalił na 5s i zgasł dolałem znowu troche benzyny do gażnika znowu opalił na 3s i zgasł i na tym koniec juz wiecej nie odpalił wymienilem cewke na nowa ale brak iskry nadal, podpiołem bezpośrednio cewke do plusa dalej nic , czytałem inne tematy i próbowałem robić jak doradzali ale dalej nie ma iskry, stara cewke jak podlaczyłem bezpośrednio pod świece iskra sie pojawiała i gasła raz mocniej raz słabiej teraz nie ma wogule ani na starej ani nowej :/
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Ile jest siedem plus dwadziescia dwa? (cyfry) *
PostWysłany: 13 Sierpnia 2019, 17:54 Odpowiedz z cytatem
vwandal
Wyciągacz Silnika

 
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 2389
Skąd: Europa




Zacznij od przestudiowania schematu elektrycznego , sprawdzenia próbnikiem ciągłości przewodów , stanu styków i poprawności podłączenia . Sprawdź przerywacz czy jest należycie założony i skrecony i jaka jest szczelina . Luz poprzeczny na osi aparatu . Jeśli przed wymianą na nowe działąło to spróbuj zamienić na stare . Jak zadziała to po kolei zamienia na nowe i patrz czy działa. Nowe chińskie nie znaczy że sprawne .
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: 14 Sierpnia 2019, 11:04 Odpowiedz z cytatem
Zawa8787
Newbie

 
Dołączył: 05 Lis 2016
Posty: 14
Skąd: Jaworzno




wszystko bylo przestudiowane i wiazka robiona na nowo przezemnie sprawdzone luzy szczeliny ustawione na przerywaczy swiecach zrobine wszystko doslownie na tip tip a przyczyna tak prosta ze glupio sie przyznac ale moze komus sie przyda heh.
W aparacie zaplonowym na kablu ktory idzie z przerywacza do kondensatora na konektorze byla lekko przecieta otulina i stykala sie z masa poprawilem i silnik odpala od strzala Smile
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Ile jest siedem plus dwadziescia dwa? (cyfry) *

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Brak iskry
Forum Garbiarnia Strona Główna -> Pytania i problemy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
Merge topics    Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu





Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group